Çoğu kişi için gündelik işler arasında en zoru gömlek ütülemektir. "Gömlek ütüsü nasıl yapılır?" diyorsanız aşağıda yer alan püf noktaları sayesinde gömlekleri pratik bir şekilde ütüleyebilirsiniz.
Gömlek ütüsü yaparken en zorlayıcı nokta olan hatalı çizgiler ve tam anlamıyla ütülenmeyen alanlardır. Bu sorunun önüne geçebilmek için gömleklerinizi her zaman ütü masasında ütülemeye özen gösterin.
Ütü masasının ayarlanabilir yapıda olan yüksekliğini kendi belinize uygun olarak ayarlayabilirsiniz. Fazla yüksekte veya alçakta olmayacak şekilde ayarladığınızda ütü yapmak çok daha kolay bir hal alır.
Ütüye başlamadan önce ütü tabanınızı kontrol etmeyi unutmayın. Lekeli taban gömleklerinize zarar verebileceği gibi lekelenmesine neden olabilir.
Gömleğinizin yanmasına ya da kumaşının parlamamasına karşı mutlaka ütünüzün ısısını kumaş türüne göre ayarlayın. Ütüleyeceğiniz gömleğin kumaş yapısına göre ısı ayarınızı düşürebilirsiniz. Pamuklu gömleklerinizi yüksek ısıda ütüleyebilirken, sentetik dokulara sahip gömleklerinizi ütülerken ısı ayarını daha düşük yapmanız gerekir.
İpek, yün ve kadife gibi kumaşlarda parlama oluşabilir. Bu nedenle bu yapılara sahip gömleklerinizi ütülerken yanınızda ütü bezi bulundurmaya dikkat edin.
Gömleklerinizi ütülemeye başlarken kumaşın nemli olması çok daha kolay ütülemenizi sağlar. Gerekirse ütünüzde bulunan su kısmından su püskürterek hafif nemlenmesini sağlayabilirsiniz.
Ütünüzün buhar ayarını gömleğinizin kırışıklık durumuna göre yapmayı unutmayın. Kırışıklığın fazla olduğu bölümlerde ütünüzün buharını kullanarak, kırışıklıkları yok edebilirsiniz.
Gömleğinizi ütüleme işlemine ilk olarak yaka kısmından başlayın. Yakanın iç ve arka kısmını ütüledikten sonra, iz kısmının üzerinden ikiye katlayarak üzerinden geçin.
Yaka kısmını ütüledikten sonra gömleğinizin omuzlarını ütülemeye geçebilirsiniz. Omuzları ütü masasına geçirin ve ütüleyin.
Kol uçlarını ütülerken de önce iç kısımlarını daha sonra dış kısımlarını ütülemeye çalışın. Eğer daha iyi bir sonuç elde etmek isterseniz, kol uçlarının iç kısımlarına havlu yuvarlayarak üzerinde ütünüzü hafifçe gezdirebilirsiniz. Bu, buhar gücünden daha iyi bir şekilde yararlanabilmenize olanak tanır.
Ütüleme işleminde sıra kollara geldiğinde, kat izlerini bozmamaya özen gösterin. Kolları ütü masasının üzerine yatırdıktan sonra kat yerini ayarlayarak ütüleyin. Kat yerini dikiş yerine dikkat ederek ayarlayabilir, bu sayede çift çizgi olmasını önleyebilirsiniz. Belirgin kat izlerine sahip olmak istiyorsanız ütüyü çizgilerin üzerinden geçirebilirsiniz.
Gömleğinizin ön kısmını ütülerken sırayla masaya geçirebilirsiniz. Ütünüzün uç kısmıyla düğme aralıklarındaki kırışıklıkları ütülemeye özen gösterin.
Ütü işlemini en son gömleğinizin arka kısmını ütüleyerek bitirin. Ütü masasına gömleğinizin arka kısmını serin ve kırışıklıklar gidinceye dek ütüleyin.
Eğer pili oluşumu varsa, çift çizgileri önlemek için elinizle düzeltebilirsiniz.