Yumuşatıcı, çoğunlukla çamaşırlarınızı yumuşacık bir dokuya ve hoş bir kokuya kavuşturduğu için tercih edilir. Oysa, çamaşırlarınızın çok daha kısa sürede kurumasını ve çok daha kolay ütülenmesini sağlayarak zamandan tasarruf ettirir. Kumaş liflerinin birbiri üstünde nazikçe kaymalarına yardımcı olarak çok daha uzun süre ilk günkü görünümlerini korumalarını sağlar. Hatta, liflerin etrafını sararak lekelerin kumaşın derinine ulaşmasını engeller ve lekelerin daha kolay çıkarılmasına destek olur. Elbette çamaşır yumuşatıcısının sunduğu faydalardan optimum düzeyde yararlanabilmeniz için yumuşatıcı nasıl kullanılır, bilmeniz gerekir. Çünkü yanlış uygulamalar istenmeyen sonuçlar almanıza neden olabilir.
Çamaşır yumuşatıcılarının her biri, kendine has özel bir formüle sahip. Standart yumuşatıcıların yanı sıra konsantre formüle sahip pek çok ürün piyasada bulunur. Yumuşatıcınızdan maksimum verim alabilmeniz için önerilen dozaja dikkat etmeniz büyük önem taşır. Yeterli dozajda çamaşır yumuşatıcısı kullanmadığınızda çamaşırlarınızın istediğiniz yoğunlukta koku ve yumuşaklığa sahip olamamasını sağlayabilir. Dozajın üstüne çıkmanızsa ürünün etkisini arttırmayıp, boşuna fazla ürün kullanmanıza neden olur.
Önden yüklemeli çamaşır makinelerinde, genellikle deterjanın yanı sıra yumuşatıcı için ayrı bir göz bulunur. Yumuşatıcı için ayrılan gözün hangisi olduğunu anlamanız için çamaşır makinenizin kullanım kılavuzuna başvurmanız gerekir. Diğer taraftan yumuşatıcının daha etkili bir şekilde çalışabilmesi için, kimi makinelerin tamburunun ön kısmında özel bir bölme de yer alabilir. Bölmeyi nasıl açıp ürünle dolduracağınızı öğrenebilmeniz için kullanım kılavuzundaki yönergeleri takip etmeniz yeterlidir. Makinenizde yumuşatıcı koyabileceğiniz herhangi bir göz bulunmuyor mu? Endişelenmenize gerek yok. Makineniz son durulamaya geçtiğinde ürünü manuel olarak ekleyebilirsiniz. Çamaşırlarda herhangi bir leke oluşmaması için, yumuşatıcıyı direkt olarak kumaş üstüne dökmemeye özen göstermeniz gerekir.
Çamaşırları elinizde yıkamanız, yumuşatıcı kullanmanıza engel oluşturmaz. Çamaşırlarınızı deterjandan arındırdıktan sonra makineye koyacağınız miktarda yumuşatıcı koyduğunuz 10 lt kadar suya batırabilir, sıktıktan sonra yumuşatıcıdan arındırabilirsiniz.
Makinenizi çalıştırmaya başlamadan evvel, ilgili gözlere deterjanla birlikte leke çıkarıcı ve kireç koruyucu gibi yardımcı ürünlerin yanı sıra yumuşatıcıyı da koymanız gerekir. Eğer yumuşatıcı bölmesi makinenin iç kısmında değilse, yumuşatıcı koymayı unuttuğunuz durumlarda yıkama programı son durulamaya geçene kadar yumuşatıcıyı ilgili göze koyabilirsiniz.
Mikrofiber Bezler: Özel bir dokuma tekniği kullanılarak üretilen mikrofiber bezler, tozları alma konusundaki yetenekleriyle ön plana çıkar. Mikrofiber bezleri yumuşatıcıyla yıkarsanız tozları çekme yeteneğini azaltabilirsiniz.
Spor Giyim Ürünleri: Sportif aktiviteler için üretilen pek çok giyim eşyası, yüksek ter emiciliğine sahip ve sizi serin tutan özel kumaşlardan üretilir. Yumuşatıcı, sportif giyim ürünlerindeki liflerin etrafını sararak emiciliğini azaltabilir ya da daha geç kurumasına neden olabilir.
Aleve Dayanıklı Kıyafetler: Çocuklar için üretilen pijama ve bazı kıyafetler, herhangi bir yangın durumunda zor alev almaları için özel bir işlemden geçirilir. Yumuşatıcılar, alev dayanıklılığını azaltabilir.
Su Geçirmez Kumaşlar: Su geçirmez kumaşların bazıları, suyu zıt elektriksel yükle iterek ıslanmanızı önler. Yumuşatıcılar, elektriksel yük dengesini bozabilir.