Ütü yapmayı çoğu kişi zaman alıcı ve yorucu olarak görür. Bu nedenle "Ütü nasıl yapılır?" sorusunu yanıtlarken işinizi kolaylaştıracak püf noktalarına değinmek gerekir. "Nasıl kolay ütü yapılır?" sorusuna odaklanmak, hem ütü yapmayı uğraştırıcı bir iş olmaktan çıkarır hem de zamanınızı daha iyi yönetmenize imkan verir. Aşağıda, ütü yapmayı stressiz hale getirmenin ipuçlarını bulabilirsiniz.
Giysilerinizi ütülemeye başlamadan önce ilk adım olarak ütü masasının yüksekliğini belinize göre ayarlayın. Ütü masasının yüksekliğini ayarlamak gereğinden fazla eğilmenize ya da sırtınızın sürekli dik kalmasına engel olur. Böylece belinize çok fazla baskı yapmazsınız.
Ütü masasının örtüsünün kalın ve yanmaz nitelikte olmasına dikkat edin. Kalın olması, ütü yaparken örtünün kaymasını engellerken, yanmaz özellik istenmeyen ev kazalarının önüne geçer. İsterseniz örtünün altına alüminyum folyo serebilirsiniz. Alüminyum folyo ütüden gelen ısıyı daha iyi yansıtır ve giysilerinizin daha hızlı ütülenmesine yardımcı olur.
Ütüye başlamadan önce ütünüzün tabanını kontrol etmeyi unutmayın. Tabandaki lekeler, yüksek sıcaklığın etkisiyle kıyafetlerinizi lekeleyebilir. İşe başlamadan önce ütünüzün tabanını nemli bir bezle silebilir ve bu riski en aza indirebilirsiniz. Ancak tabanı temizlemeden önce ütünün fişinin prizde takılı olmadığından emin olun.
Giysilerinizi ütülemeden önce etiketlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Etiketlerine göre giysilerinizi gruplara ayırabilirsiniz. Böylece ütünün ısı ayarını sürekli değiştirmek zorunda kalmaz ve aynı grupta yer alan giysileri daha hızlı bir şekilde ütüleyebilirsiniz. İlk önce düşük ısıda, sonrasında daha yüksek ayarda ütülenebilir giysileri ütülemek zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur.
Isıya karşı hassas olan ipekli, yünlü ya da kadife kumaşlarda ütü nedeniyle parlama meydana gelebilir. Kumaşın üzerinde ütünün gereğinden fazla kalması ise parlamayı artırabilir. Bu yüzden hassas kumaşa sahip giysilerinizi ütülerken ütü bezi kullanabilirsiniz. İnce bir mendil, tülbent ya da pamuk kumaş ütü bezi olarak kullanılabilir.
Siyah, lacivert gibi koyu renklerdeki giysilerde hassas kumaşlı giysilerde olduğu gibi ütü nedeniyle parlama oluşabilir. Bu nedenle koyu renkli çamaşırlarınızı ütülerken tersten ütülemeyi deneyin.
Perde ve masa örtüsü gibi büyük parçaları ütülemek zahmetli olabilir. Ütülenen kısmın ütü masasından aşağı sarkması ve yerde birikmesi örtünün veya perdenin tekrar kırışmasına yol açar. Büyük parçaları ütülerken ütü masasının yanına bir masa yerleştirebilir ve ütülediğiniz kısmı masaya kaydırabilirsiniz. Bu şekilde kırışma riskini azaltırsınız.
Gömlek, pantolon gibi giysilerde düğme kenarlarına yanaşmak için ütünüzün sivri ucunu kullanabilirsiniz. Giysinizin düğmeli kısmını ütü masasına yerleştirin ve ütünün ucu ile düğmelerin etrafını ütüleyin.
Ütüledikten sonra giysilerin askıya asmadan bekletilmesi tekrar kırışıklıklara yol açabilir. Bu yüzden ütülediğiniz giysileri soğumadan askıya asmayı unutmayın.